Torsdag 24. mars var en gruppe fra Slow Food Røros på besøk til Rørosmeieriet og Galåvolden gård.
Omvisningen på Rørosmeieriet var ved Lars-Eric Granqvist som her byr på smaksprøver av Rørossmør.
Rørosmeieriet er et moderne meieri med en produksjon der de satser tungt på økologiske produkter, og Lars-Eric er en entusiastisk og fengende foredragsholder, med mange meninger om hvordan vi produserer og distribuerer meierivarer i landet i dag.
Meieriet er en fin kombinasjon av moderne produksjonslokale og show-rom, der de også kan vise og snakke om hvordan de som utvandret til Amerika tok kulturen til Tjukkmjølka med seg.
Rørosmeieriet er eneste produsent av Tjukkmjølk. Slow Food Røros har fått Tjukkmjølk oppnevnt i Ark of Taste.
Tidligere ble tjukkmjølka produsert på enhver gård i regionen, og i dag har Rørosmeieriet ført denne tradisjonsbæreren videre. Lars-Eric inspirerte til ytterligere bruk av Rørosmeieriets produkter som Rørossmøret, syrnet melk og fløten, med smaksprøver og fortellinger, og vi kommer garantert tilbake for å få et kurs i å lage gode sauser.
Galåvolden
På Galåvolden tok Ingulf Galåen oss med og fortalte om gårdens historie. Det er nesten utrolig, og ikke minst veldig beundringsverdig hvordan familien gjennom generasjonene etter siste verdenskrig har bygd opp bruket så å si fra grunnen til den virksomheten det er i dag.
En jevn og god produksjon av gårdsegg har, sammen med storfe i samddriftfjøset, vært ryggraden til virksomheten ved Galåvolden. Symptomatisk for virksomheten er at de hele tida leter etter nye muligheter og bedre utnyttelse av råvarene.
Egg som i størrelse faller utenfor vanlig konsumsalg, benyttes til andre produkter, så som majones og egglikør. Overskuddet på eggehvite har gitt satsing på egenproduserte marengs.
Hele veien har kvalitet vært viktig, priser og utmerkelser som Galåvolden har vunnet for produktene sine er mange.
På den gamle høyloven har familien Galåen innredet et hyggelig forsamlingslokale, der fru Gunn hadde dekket et fristende koldtbord, i det alt vesentlige basert på egne produkter. Vi satte særdeles stor pris på at det var tatt fram to oster som var godt modnet fra 2016 og 2018, i tillegg til årets ferske produkter.
Galåvolden er et ganske unikt, men ikke desto mindre godt eksempel på hvordan det er mulig å lykkes innen primærnæringene i Fjellregionen.
Vi kommer gjerne tilbake.