Klippfiskhovedstaden

Stein-Gunnar Sommerset fra Nordmøre museum viste oss rundt i klippfiskmuseet i Kristiansund.

Klippfiskturen som Slow Food Røros hadde til Nord-Vestlandet ble avsluttet i Kristiansund, klippfiskens hovedstad. Der viste Stein-Gunnar Sommerset oss rundt i klippfiskmuseet (del av Nordmøre museum) og fortalte om klippfiskens betydning for byen.

Det som har bestemt gode og dårlige tider for Kristiansund er utfallet av torskefiskeriene, ikke bare i Norge, men ved New Foundland, Island og Færøyene, og de økonomiske tilstander i markedslandene: Spania, Portugal, Italia, Mellom – og Sør-Amerika. Fra 1850-åra var Kristiansund Norges største klippfiskeksportør. Toppen ble nådd i 1876, med over 21.000 tonn.

Emballasje for eksport

Klippfisktilvirkningen foregikk på svabergene i byens utkant, og på øyene rundt omkring. Hele den norske klippfiskproduksjonen var og er basert på eksport. Det norske forbruket har vært minimalt sammenliknet med eksporten.

Siste måltid på klippfiskturen ble inntatt på «Dødeladen».

Ostegratinert klippfisk med potetpure og bacon, vårløk, cherrytomater, sorte oliven og vinaigrette satte et verdig punktum for utskeielsene i matveien denne langhelga.

Dødeladen ble bygd i begynnelsen av 1700-tallet, for å bli brukt som naust til naboeiendommen Tollboden. Huset har vært benyttet til sprit- og vinutsalg, bakeri, kolonialbutikk, søndagsskole, forsikringskasse, kjeglebane, danselokale, øvingslokale for den lokale bokseklubben ”Treff”, skomakerbolig og er i dag cafe/restaurant.

Flere steder i Kristiansund kan nå tilby god klippfisk, Vi valgte å besøk det historiske stedet «Dødeladen».
https://www.dodeladen.no/

Les mer om museet og klippfiskens historie: https://www.nordmore.museum.no/besok-oss/kristiansund/klippfiskmuseet/