Fredag 4. februar var igjen den matglade gjengen som for to uker siden lærte å lage surpølse, samlet for å smake på produktet. Pølsene hadde da hengt i fire-fem dager i romtemperatur, før de var blitt frosset ned.
Som sist fikk vi låne kantina på Optimus, og styreleder Hilde tok selv ansvaret for å overvåke stekingen av pølsene.
Vanlig tilbehør til surpølse er mandelpotet, kålrot og tyttebær. På initiativ fra Kerstin, fikk vi også smake asiatisk tilbehør. En salat som gikk veldig fint sammen med pølsene. Oppskrift finnes her.
At den smaksrike salaten, med dressing bestående av bl.a. fiskesaus, saft av lime, hvitløk og eksotiske krydder passer til lokal tradisjonsmat, overrasket kanskje noen.
Ryktene hadde gått om surpølsekurset vi hadde for to uker siden, så da det skulle smakes, hadde antall til bords økt til 27.
Og det var bare lovord å høre, samtidig som diskusjonen gikk høyt om hva som smakte best, pølsene uten krydder eller de som var godt krydret.
Verken kurset eller middagen hadde blitt noe av uten god hjelp fra Bente Kristiansen og Ingulf Os. De har lang erfaring i kunsten å lage surpølse, og delte velvillig med av kunnskapene sine.
Til middagen kom de også med en deilig ertepurre, enda et tilbehør som kanskje ikke så mange bruker, men som så avgjort kan anbefales.
Hilde overrakt vin som gave til de to.
Helge Christie, ekspert på tradisjonsmat og forfatter av flere bøker om temaet, bl.a. en egen bok om surpølse, var invitert som spesiell gjest.
Han holdt et engasjert foredrag om fermetering av pølser, verden rundt, og kunne fortelle at Norge ikke er alene om denne tradisjonen. Han har vært blant annet i Thailand og opplevd pølser som har store likheter med våre pølser, både i smak og tilberedning. Og med tilbehør a la Kerstins salat.
Slow Food Røros har vært så heldig å få benytte kantina på bedriften Optimus til en rekke arrangement. Daglig leder, Wiktor Hagan, som også har vært mangeårig styremedlem i Slow Food, fortalte litt om bedriftens virksomhet.
Optimus as er en såkalt Vekstbedrift som bidrar til menneskelig utvikling gjennom tjenester innen attføring og yrkeskvalifisering. De er organisert som aksjeselskap og er på mange måter en ordinær virksomhet, med salg av produkter og tjenester innen en rekke felt. Les mer på Optimus.as.