Overraskende vinner under Slowfood Røros sitt tradisjonsrike rakfisklag 15. november. Fisk fra Sætersjøen i Os gikk til topps i blindtesten.
På årets rakfisklag vanket det hele 14 ulike rakfisk på bordet. Det var Nordaker mild, lagret og vellagret, Pinsti vellagret, Røn Mild, Lagret og Vellagret, Stensåsen oppdrett, Trøsvik lagret og vellagret og Wangensten vellagret som vi for så vidt har hatt på bordet på tidligere lag.
I tillegg hadde vi fått tak i rakfisk fra Einun gård/ Sigrid Ekran som ligger i Alvdal, nær Folldal kommune, og fisk fra Sætersjøen i Os kommune, lagt av Terje T. Øvergård og ikke minst årets store wild-card – 11 år gammal rakfisk fra Lesja, som Jo Hage bidro med. Alle fiskene ble blindtesta, med unntak av den 11 år gamle som var merka med navn.
Alle som var til stede turte å smake på årgangsfisken, og mange fant den veldig god. Men noen syns den smakte litt ‘gammelt’. Den var betydelig blekere i kjøttet enn de øvrige fiskene, og det er ikke til å komme i fra at farger og det visuelle også bidrar til det man opplever i smaken.
De største overraskelsene i år, var at veldig mange av de milde fiskene nådde langt opp, og flere av de lagrede variantene fikk flere superlativer enn de vellagrede av samme produsent. Stort sett har de vellagrede fått høyest skår tidligere.
Men avstemningen var veldig jevn – og hos alle sortene på bordet var at minst en første, andre eller tredjeplass blant ganene som smakte seg fram.
Den fisken som til slutt dro av med den største sammenlagt score, var Terje T. Øvergård sin fisk fra Sætersjøen, som kom et knepent poeng foran Magnus Engzelius sin vellagrede fra Pinsti. Sætersjøfisken hadde mye karakter og var den mest smørbare, noe som sikret den flest førsteplasser.
Denne karakteren var litt ‘too much’ på godt norsk for andre, som ikke hadde den på topplista i det hele tatt. Pinstifisken fikk desidert mest andre- og tredjeplass-stemmer, og var likt av alle. Og årets oppdrettsfisk fra Stensåsen, samt Nordaker mild og lagret, Røn lagret og Wangensten vellagret var dernest på lista.
Fisken fra Einun gård nådde midt på lista, godt framfor mange av fiskene fra Valdres.
Årets akevitter var Strand Juleakevitt, Gammel Opland Juleaquavit, Hellstrøm Juleaquavit og Innerøy Brenneri VI Akevitt.
Strand akevitt er en overraskelse, som kommer i ei apotekaktig flaske og har en kompleks og mangfoldig smak med et fint krydderspill. Absolutt en veldig god akevitt, men kanskje bedre til ribbe og annen julemat, enn til rakfisk.
Hellstrøm sin syns noen var veldig god med karve, sitrus, pomerans og karamellsmak, og de aller fleste syns den blanke Inderøy Brenneri sin VI Aquavit var veldig god til rakfisken. Den var ulagret, men kjempegod. Gammel Opland Juleaqevit er aldri feil, og var den soleklare favoritten med sin klare lyse gylne farge, og sitt gode florale krydderspill.
På laget ble det snakket, sunget og skålt, og selv om mange av de ‘gamle traverne’ ikke kunne være til stede på årets taffel – kom det i år med mange nye, og det er alltid særdeles hyggelig og velkomment. I kulturkommunen Røros kolliderte årets lag med Vampkonsert i kirka og Kiev-balletten i Storstuggu, samt flere som var på ferie i utlandet. Moro også at hele tre av de tilstede opprinnelig var fra Finland, som ikke har rakfisk som tradisjon – men alle tre har blitt rakfiskelskere i Norge!